Gå till innehåll
Svenska Flygsportförbundet
Svenska Flygsportförbundet
Några av Malmö flyg förenings ideella ledare, som under ett år försöker skapa Europas modernaste fritidsgård med drönarflygning. Från vänster Goran Neslanovic, Ciyat Zejnel, Alen Kaljaca och Jean-Pascal Lindberg.

Några av Malmö flyg förenings ideella ledare, som under ett år försöker skapa Europas modernaste fritidsgård med drönarflygning. Från vänster Goran Neslanovic, Ciyat Zejnel, Alen Kaljaca och Jean-Pascal Lindberg.

Skapar prova-på verksamhet på skolorna i Malmö

– Vi skall skapa Europas modernaste fritidsgård, säger ordförande Alen Kaljaca.
De är nu en del av D.O.I.T. som är ett samarbete mellan RF-SISU Skåne, Rädda Barnen, och skolor i områden i Malmö där föreningsidrotten inte alltid är närvarande.

Malmö Flyg Förening är en nystartad förening som inriktar sig på drönarflyg, de har funnits i lite mer än ett år. De startade upp sin verksamhet precis innan Covid-19 tog världen med storm. De kom därför inte igång med sin verksamhet som det var tänkt. Men som konsulent på RF-SISU Skåne har jag hållit en sporadisk kontakt med föreningen och när det visade sig att det skulle kunna vara möjligt för dem att medverka i D.O.I.T. så var de inte sena på att nappa på förslaget.

D.O.I.T. skall få fler att komma in i föreningslivet

D.O.I.T. är ett samarbete mellan RF-SISU Skåne, Rädda Barnen, och skolor i områden i Malmö där föreningsidrotten inte alltid är närvarande. Tillsammans med olika idrottsföreningar jobbar de för att sänka trösklar för barn och unga att delta i föreningsidrott.

På grund av Covid-19 så fanns det ju lite farthinder på vägen för att komma igång med verksamhet, men i och med att verksamheten genomförs på skolor i isolerade grupper så har det nu blivit möjligt att komma igång med utomhusverksamhet i ordnade former och med restriktionerna i tankarna.

Mångfald behövs både i idrotten och bland idrotterna

Jag besökte föreningen vid ett av de första tillfällena på Nydalaskolan, för att få uppleva känslan hos deltagarna och ledarna. Som betraktare på avstånd var det väldigt roligt att se allas engagemang; allt från deltagarna, till ledarna och fritidsledarna. Att vi behöver en mångfald i idrotten har vi ju konstaterat sedan länge, men vi behöver även en mångfald av idrotter. Alla tycker inte det är kul att utöva de klassiska bollidrotterna och då är flygsport ett bra alternativ. Det finns många olika delar i drönarflygning, så det går att locka många olika intressen. Allt från själva spakandet, till att filma, redigera, ta isär och bygga ihop farkosten o.s.v.

– Första steget är att hålla den stillastående över marken, s.k. hovra. Nästa steg är att flyga från punkt A till punkt B, där punkterna ligger på några meters avstånd. Tredje steget är att lära sig svänga med drönaren. Dessa tre steg kan barnen lära sig inom ramen för denna satsning, vill man lära sig mer än så får man bli medlem i föreningen, berättar Alen Kaljaca, föreningens engagerade ordförande.
– Det finns låneutrustning att tillgå så kostnaden behöver inte alls bli en hög tröskel till föreningslivet. Sen är det ju så klart beroende på hur avancerad man vill bli i sitt intresse.

Målet med föreningens verksamhet är att låta så många som möjligt testa på att flyga, reparera, tillverka och redigera med drönare. De vill kunna erbjuda medlemmar återkommande verksamhet, så som träningar, folkbildning i form av utbildningar, tävlingar, turneringar och friflygning.

Hur ser Malmö flyg förening ut om fem år?

– Vi ska ha Europas modernaste fritidsgård, en permanent lokal där alla kan komma och flyga inomhus och utomhus. Utöver flygning vill vi ha specifika rum för redigering, reparation, 3D-printing, bygg och samlingar. Samlingsplatsen är viktig då alla som har minsta lilla intresse kring drönare ska kunna känna sig välkomna och utvecklas som individer. Oavsett om de är nybörjare eller elit ska de känna sig välkomna i föreningen, berättar Alen som onekligen har högt flygande planer.

Så snart pandemin tillåter så kommer de att jobba vidare med att besöka alla grund- och gymnasieskolor i Malmö, som var målet när de startade föreningen. Men de vill även kunna visa upp sin idrott på allmänna platser, som exempelvis på torg och nära kusten. Planen är att bygga en vindsäker mobil drönarbana, bara de får ihop ekonomin till det.

Vi vill göra Malmö till en mer trygg stad

– Allt började egentligen under vår egen barndom. Vi är alla uppvuxna i Malmö och kände själva att vi inte hade mycket att göra på vår fritid. När vi var unga fanns det fritidsgårdar, men de flesta började stänga ner just under den perioden. Det fanns ofta krav på att man antingen behövde vara relativt populär eller fysiskt stark för att kunna delta i de få valmöjligheter som fanns, berättar Alen.
– Det slutade med att vi alla började hänga på gatan istället. Nu när vi är vuxna och börjat bilda familj så känner vi att vi vill göra Malmö till en mer trygg stad och ge de unga en mer meningsfull fritid. Under de senaste sex åren har jag haft drönare som intresse och då kom vi på att det kanske kan vara ett verktyg vi kan använda oss av för att göra barn intresserade att göra något annorlunda, samt bygga broar genom att få vänner från områden man vanligtvis inte håller till på.

Det är ofrånkomligt att ryckas med av deras stora engagemang och jag kan inte låta bli att tycka att det är lite spännande att ha möjligheten att följa deras framfart på nära håll. Det är ju onekligen en lite udda flygsportförening som kanske inte riktigt tänker som alla andra inom samma idrott. Jag hoppas och tror att det kommer finnas en naturligt plats även för dem i flygsportfamiljen, och kanske följer fler i deras fotspår. Mångfald berikar!

Text: Sussie Tägt, idrottskonsulent och flygsportens kontakt på RF-SISU Skåne.


Publicerad: 2021-04-21

Senast uppdaterad: 2023-01-03

Författare: Kjell Folkesson

Postadress

Svenska Flygsportförbundet
Kivra: 802014-7164
106 31
Stockholm

Ekonomi

Bankgiro 5750-0100
Swish 1230081091

Svenska flygsportsförbundet logotyp