Gå till innehåll
Svenska Flygsportförbundet
Svenska Flygsportförbundet
Norbergs flygfälts flygverksamhet har varit en förutsättning för att områdets naturvärden både har skapats, utvecklats och bevarats. Foto: Thomas Strid.

Norbergs flygfälts flygverksamhet har varit en förutsättning för att områdets naturvärden både har skapats, utvecklats och bevarats. Foto: Thomas Strid.

Ny studie avslöjar:

Unika naturfynd har hittats på Norbergs flygfält

Två helt nya svamparter för Sverige och en extremt rik bi- och pollinatörsfauna har hittats i Norberg. Det är några av de sensationella fynden från en omfattande studie på ortens sportflygfält, som visat sig hysa en stor artrikedom med över 1100 arter, inklusive 18 rödlistade.

Under 2023 genomfördes en stor artinventering på Norbergs sportflygfält. Anledningen till att inventeringen genomfördes var att Svenska Flygsportförbundet ville få en större inblick i fältets naturvärden och utifrån dessa kunskaper skapa förutsättningar som långsiktigt möjliggör bevarande och stärkande av de värdefulla livsmiljöerna som skapats på flygfältet.

Inventeringen visade att flygfältet är en betydande livsmiljö för en mängd arter med höga naturvärden. Slåttern och skötseln av marken skapar öppna, hävdade marker som gynnar en mängd olika arter. Totalt hittades 1104 arter i området, vilket är en betydande ökning från de 55 arter som tidigare varit kända från området. Bland annat hittades 18 rödlistade arter, vilket understryker områdets betydelse för bevarandet av hotade arter. Dessutom hittades två nya svamparter som aldrig setts på svensk mark tidigare.

Här är bild på fyndet av Galerina alpestris, vilken är en ny art för landet påträffad på Norbergs sportflygfält 16 augusti 2023. Foto: Patrick Fritzson.

Här är bild på fyndet av Galerina alpestris, vilken är en ny art för landet påträffad på Norbergs sportflygfält 16 augusti 2023. Foto: Patrick Fritzson.

– Det här är fantastiska fynd och något som hela Norberg borde känna en stolthet kring. Vi ser tydliga bevis på hur viktigt dessa marker på flygfältet är för biologisk mångfald, något som förmodligen få personer tänkte på innan den här studien, säger Nils Ryrholm professor i zoologi, och fortsätter:

– När många tänker på flygplan går tankarna snabbt till avgaser och flygskam, även när det kommer till hobbyverksamhet som utförs på ett så här litet flygfält. Men verkligheten är något helt annat. Den negativa effekten av en handfull hobbypiloters flygverksamhet är väldigt liten i jämförelse med den enorma vinsten som verksamheten har för bevarande av biologiska mångfald. Exempelvis är den extremt rika förekomsten av bi-arter av stort värde även för människor eftersom de är så effektiva och värdefulla pollinatörer.

Naturinventeringen genomfördes av experter från Naturcentrum AB, och det är högst sannolikt att ännu fler arter kan upptäckas om ytterligare undersökningar kan göras.
– Det här har varit ett väldigt ärofyllt och roligt uppdrag att göra. Det ska poängteras att med ytterligare tid och resurser är jag övertygad om att vi kunde hittat hundratals fler arter. Framför allt bland fjärilar och andra insekter som är tidskrävande att hitta, säger Thomas Strid, projektledare på Naturcentrum AB.

Arterna inom respektive artgrupp som hittades på Norbergs Flygfält.

  • Kärlväxter: 129 arter
  • Mossor: 84 arter
  • Lavar: 31 arter
  • Svampar: 101 arter
  • Skalbaggar: 137 arter
  • Tvåvingar: 351 arter
  • Halvvingar: 20 arter
  • Steklar: 142 arter
  • Fjärilar: 48 arter
  • Nätvingar: 1 art
  • Gräshoppor och vårtbitare: 8 arter
  • Spindeldjur: 4 arter
  • Fåglar: 44 arter
  • Grod- och kräldjur: 3 arter
  • Däggdjur: 1 art

Fullständiga artinventeringsrapporter

Filer tillgängliga för nedladdning
Ikon som illustrerar filtyp Filnamn Filstorlek Datum fil laddades upp
Norberg sportflygfält naturinventering.pdf Pdf, 14.2 MB. 14.2 MB 2025-03-12 13.36
Ludvika sportflygfält naturinventering.pdf Pdf, 12.6 MB. 12.6 MB 2025-03-12 13.36
MSK0098 Hansta Hägerstalund PM Insekter Stenmark 2023-11-26.pdf Pdf, 3.9 MB. 3.9 MB 2025-03-12 13.36
Denna Picipes submelanopus fanns ej tidigare noterad i landet. Arten är nära släkt med tratticka Picipes melanopus. Foto: Patrik Fritzon.

Publicerad: 2025-03-12

Senast uppdaterad: 2025-03-12

Författare: Ludwig Persson

Postadress

Svenska Flygsportförbundet
Kivra: 802014-7164
106 31
Stockholm

Ekonomi

Bankgiro 5750-0100
Swish 1230081091

Svenska flygsportsförbundet logotyp